Sunday, August 07, 2011

#4 Tutorial Transperant Guna GIMP


Hihi , ni next tuto
lepas dah design sendiri header or what , mesti nk kena transperant kan lah kan
takan nak biar kan background putih tu mencacat kan design kita tu 
Korang kena download GIMP dulu tau

> Mulamula bukak GIMP & tekan File > Open > then choose lah gmba yg nak di transperant kan tu

> Next , right click . Click Layer > Transperancy > Add Alpha Channel

> Sesudah tu korang tekan simbol mcm kat bawah ni :


Then korang click kat gmba korang tu
benda ni akan buat kerja-2 pemadaman lebih senang dilakukan 
takde lah kena gmba korg tu nnti kan

>So lepas tu tekan simbol pemadam tu & korang erase lah 



> Nak save ? Right click > File > Save As
Korang ubah jadi PNG tau 


Lepas save 
Bila ada kluar box mcm kat bawah ni , just tick Save Resolution &Save Creation Time SAHAJA okay


dah siap !
Lepas tu korang boleh lah buat jadi header ke cursor ke apa 
Nak tau mcm mana ? 
Kena tunggu lah , sbb ika just online weekend je skrg
Buat-2 lah bersabar pada bulan puasa ni :)

2 orang makan Gulagula :):

gaDiS maNJe said...

nk download GIMP kt mne ?? tlom bls kt cik manje pnyer shoutbox ek

Ikka Si Gulagula :) said...

@gaDiS maNJe NAK DOWNLOAD GIMP ? Just search google la k sayang

Post a Comment

Comment yang membina please :)