UNDER CONSTRUCTION. OWNER BUSY BELAJAR KIRA2

Saturday, August 13, 2011

#6 Tutorial Buat Cursor Sendiri


Ni request dari mereka-2 di Fb
jelouse tak tengok cursor Si Gulagula tu ? Hikhik ,
Okay-2 , jom ika tunjuk mcm mana

1] First korang design cursor ikut kretiviti masing-2 guna photoscape/photoshop
mcm kat tuto ni >Tekan<

2] Then , korg transperant kan cursor tu >Tekan<

3] Bila dah siap semua , now korang boleh upload gmba tu untuk dapatkan URL ia .
Upload lah kat photobucket ke apa . Tapi klu ika , ika cuma guna blogger je . Nak tau mcm mana ? Click ni >Tekan< 

Okay now tinggal nak menjadikan impian menjadi realiti
Hahaha

4] Macam biasa 

5] then copy code ni :

<style>body {cursor:url(URL IMAGE), url(URL IMAGE), auto;} </style>
<a href="URL BLOG" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>


*MERAH tu , 
korg masukkan URL yang korg amek tadi
*PURPLE korg masuk kan URL blog korg
*BIRU korg adjust kebesaran gmba ikut kesesuain 

6] Save & doneeeeeeeeeeee !

Senanggg je kan kannn ?

#5 Tutorial Ambil URL IMAGE Guna Blogger


Selalu nya korang / sape-2 nak amek URL IMAGE 
mesti pegi kat photobucket kan ?
Ika takkkkk :)
Takpenah Sign Up pon photobucket
Ika just guna blog je nak tau mcm mana ?
Meh sini cik siti ajar

1] Pegi New Post mcm biasa korang nak update entry
and upload gmba yg korg nak amek URL nya tu


2] Then tekan edit html kat atas belah kanan tu


3] Lastly , kan byk-2 code kan ? 
 korg amek lah URL image korang tu je . 


amek yg warna COKLAT atau PINK
sama jee


Sunday, August 07, 2011

#4 Tutorial Transperant Guna GIMP


Hihi , ni next tuto
lepas dah design sendiri header or what , mesti nk kena transperant kan lah kan
takan nak biar kan background putih tu mencacat kan design kita tu 
Korang kena download GIMP dulu tau

> Mulamula bukak GIMP & tekan File > Open > then choose lah gmba yg nak di transperant kan tu

> Next , right click . Click Layer > Transperancy > Add Alpha Channel

> Sesudah tu korang tekan simbol mcm kat bawah ni :


Then korang click kat gmba korang tu
benda ni akan buat kerja-2 pemadaman lebih senang dilakukan 
takde lah kena gmba korg tu nnti kan

>So lepas tu tekan simbol pemadam tu & korang erase lah 



> Nak save ? Right click > File > Save As
Korang ubah jadi PNG tau 


Lepas save 
Bila ada kluar box mcm kat bawah ni , just tick Save Resolution &Save Creation Time SAHAJA okay


dah siap !
Lepas tu korang boleh lah buat jadi header ke cursor ke apa 
Nak tau mcm mana ? 
Kena tunggu lah , sbb ika just online weekend je skrg
Buat-2 lah bersabar pada bulan puasa ni :)

#3 Tutorial Design Guna Photoscape



Okay ramai yang tanya macam mana ika buat cursor sendiri , design header sendiri adn float-2 icon kat tepi-2 blog ni , welcome note kat sidebar tu lah apa kan
Jawapan nya cuma guna PHOTOSCAE & GIMP je takguna pun Photoshop
Almaklum lah saya ni malas nak mendownload 
Haritu dah Download Photoshop CS5 ikut tuto Abg Wan Hazel tp takboleh guna :(
Takpa lah takde rezeki 

So now nak tunjuk step mcm mana nak design sendiri kay :)

> Mula-2 Download dulu Photoscape . Korang search kat Mrs Google mesti ada punya :) Pilih ikut sesedap hati kay

> Dah download ? Bukak Photoscape pilih Editor . Lepas dah bukak korang nmpk tak button NEW kat atas belah kanan tu ? Tekan tu & pilih New Photo .

#click untuh tumbuhbesaran :


Lepas tu ikut korang nak adjust Height & Width ia . Colours pulak I suggest just White klu nak Transperant kan sbb nnti jadi cacat . Klu nak buat benda lain suka hati lah nak warna apa .



So nnti jadi lah plain white mcm ni



> Next , korang tgk kat bwh tu ada tab object home region crop kan ? korg tekan object and boleh tekan simbot T for tulisan . Nnti keluar mcm ni , korang ubah ikut citarasa sendiri



click okay then akan jadi mcm ni kay



Klu nak letak gmba korg tekan yang atas T tadi tu

> Lepastu korang crop . Tekan tab crop tu kay . Untuk apa ? Nnti takde lah besar sgt image tu kay


 > Jadi mcm ni ? Saveeee !


Tu jeeeee , korang kena kretif lah . Nak ikutkan nak edit apa-2 yg lain dr org lain kena lah edit sendiri kan . Baru lah fresh ! Hikhik

Mcm mana nak transperant kan gmba ? tuka header ? cursor ? float icon & macam-2 lagi ? Nntikan NEXT TUTORIAL okay :)
Best tengok tuto ? Try lah ! Jgn lupa comment .

Saturday, August 06, 2011

#2 Tutorial Disable Right Click With Pop-up Message

Ni tuto yang kedua !


Blog ika ni ika disable right click kan 
So klu korg tekan right clik tu nnti akan klua Pop-up mcm kat atas ni
Klu nak copy code sila Tekan Ctrl + C tau tau 

Macam mana nak buatttt ??

Macam biasa Add a Gadget > HTML/Java Script
then copy & paste code ni 

<script language=javascript>
<!--
//edit by unwanted

var message="Awak ! Tekan Ctrl + C serentak untuk copy !";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>

tulisan MERAH gntikan dgn ayat sendiri :)

save & siappp !

#1 Tutorial Buat Pop-up Welcome Note

Malam ni nak buat tuto yang di request olehhhhhhhh , jeng jeng jenggg !! CIK TEMBAM MALACCA
Dia req kat group WE LOVE BLOGGING! #clik untuk melihat


Apa itu POP-UP WELCOME NOTE ?
Bila korang masuk blog ika nnti ada kan note yang BLOG INDER RENOVATION lah apa tu kan
#even sebenanye takda lah nak renovate mana pun blog ni
Hah tu lah Pop-up Welcome Note
Senang gila nak buat ni tapi neves ni baru frist time buat tuo untuk blog
Harap-2 menjadi

So first skali , korang Sign In > Design > Add a Gadget > HTML/Java Script
Then korang copy code ni & paste kat HTML/Java Script tadi okay

<script> function MYALERT() {
alert ("Hey ! This Blog Under RENOVATION ! Thanks For Visiting :)"); } 
MYALERT() </script>


Tuka yang warna MERAH tu dengan ayat korag sendiri

ANDDD SAVE !

Senang bukan ? Jom comment !

Friday, August 05, 2011

Jom Check berat Blog Anda !


Yeahh , jom kita check berat blog !
Td pagi ada sorg makhluk Allah ni kata blog ika berat , hihi
Mmg berat pun , tgk tu 200++ KB 
makaihhhh , puasa-2 pon gemukk blog ika nii
Takpe la Ika try diet kan kay nnti .
Nak check ?
Pergi SINI
Korang letak je URL blog kat kotak then tekan CHECK!
Pastikan blog anda tak lebih 100 KB lah , lebih tu dah berat tu
Cepat-2 kena diet !

Kenapa blog PERLU & MESTI ringan ?

Supaya dapat memudahkan bloggers lain loading blog korang
Lagi berat lagi lama
Kesian kat dorg kan , lagi-2 yg pakai Berukband , Hikhik #mcmika

10 cara diet kan blog !

1) Show entry semaksima 3 entry pada main page. Kalau blog jenis ringan atau guna readmore boleh letak lebih.
Cara untuk setting 3 entry dalam 1 page:
Klik DASHBOARD>SETTINGS>FORMATTING>pada “Show at most” sila pilih 3 entry untuk dipaparkan pada first page>SAVE SETTINGS
2) Jangan pasang widget daun berguguran/salji atau seangkatan dengannya. Widget jenis ni hanya melambatkan loading blog serta nampak serabut terutamanya penggunaan resolution notebook yang kecil.
3) Jangan terlalu banyak masukkan url blog dalam bloglist. Kalau nak letak banyak jugak, buatlah bloglist yang jenis scroll/menunjukkan 5 blog terlatest update. Untuk scroll bloglist boleh belajar kat “tutorial scroll dalam bloglist”. Manakala untuk show 5 blog dalam bloglist;
Caranya:
Klik DASHBOARD>DESIGN>PAGE ELEMENT>pergi pada gadget bloglist blog ni>keluar “configure list” utk bloglist tue>klik pada “show” pilih 5 blog>SAVE
4) Size header yang sederhana. Jangan guna size header yang terlalu besar. Kadang-kadang cik tom selalu terkejut dengan header yang besar gedabak dengan muka tuan blog. Huhu..
5) Digalakkan memilih hanya widget yang penting di dalam blog seperti latest entry, top entry dan apa yang bersesuaian. Widget seperti lagu, jam, kalendar, icon float yang comel, bling-bling animation tak perlu.
6) Widget follower seeloknya letak di sidebar bukan di bawah header sebabnya widget follower la yang paling lambat sekali loading. So seeloknya letak di sidebar. Jangan bimbang kalau letak di sidebar atas widget shoutmix akan orang nampak juga.
7) Pilih template yang simple tidak terlalu banyak gambar atau animation.
8) Jangan terlalu banyak letak gambar di sidebar. Kalau nak jugak masukkan gambar, sebaiknya masukkan dalam page. Boleh belajar di “tutorial pages a.k.a tab menu“.
9) Meringankan loading blog dengan guna Jquery Lazy Load di “tutorial jquery lazy load
10) Meringankan blog dengan menggunakan compress code CSS di “tutorial compress CSS
Sumber : Blog CikTom

Monday, July 25, 2011

Nak IM CHAT version LAMA ? Jom Bertutorial !


cara kembalikan im chat facebook

1. bukak google chrome .
if takda lagi. boleh la install
sila download link ni : google chrome

2. install facebook chat sidebar revision
sila buka download link ini : facebook chat old version
3. install sahaje
4. bukak facebook semula, logout dan login kembali.
5. hasilnya?


*ika punya tak log in balik pun dah jadi :) 
tambahan :
untuk  firefox users 
1. bukak mozilla firefox
2. klik tools
3.add-ons
4. search “greasemonkey”
5. akan keluar gambar seperti berikut, klik install

6. install ini pula :
senang je kan ?
so ce lah try 
best gilaaaaaaaaaa , mmg tension gila guna im chat yang baru ni 
sumber boleh dipercayai : 
http://news.kyrul.com