Sunday, August 07, 2011

#3 Tutorial Design Guna Photoscape



Okay ramai yang tanya macam mana ika buat cursor sendiri , design header sendiri adn float-2 icon kat tepi-2 blog ni , welcome note kat sidebar tu lah apa kan
Jawapan nya cuma guna PHOTOSCAE & GIMP je takguna pun Photoshop
Almaklum lah saya ni malas nak mendownload 
Haritu dah Download Photoshop CS5 ikut tuto Abg Wan Hazel tp takboleh guna :(
Takpa lah takde rezeki 

So now nak tunjuk step mcm mana nak design sendiri kay :)

> Mula-2 Download dulu Photoscape . Korang search kat Mrs Google mesti ada punya :) Pilih ikut sesedap hati kay

> Dah download ? Bukak Photoscape pilih Editor . Lepas dah bukak korang nmpk tak button NEW kat atas belah kanan tu ? Tekan tu & pilih New Photo .

#click untuh tumbuhbesaran :


Lepas tu ikut korang nak adjust Height & Width ia . Colours pulak I suggest just White klu nak Transperant kan sbb nnti jadi cacat . Klu nak buat benda lain suka hati lah nak warna apa .



So nnti jadi lah plain white mcm ni



> Next , korang tgk kat bwh tu ada tab object home region crop kan ? korg tekan object and boleh tekan simbot T for tulisan . Nnti keluar mcm ni , korang ubah ikut citarasa sendiri



click okay then akan jadi mcm ni kay



Klu nak letak gmba korg tekan yang atas T tadi tu

> Lepastu korang crop . Tekan tab crop tu kay . Untuk apa ? Nnti takde lah besar sgt image tu kay


 > Jadi mcm ni ? Saveeee !


Tu jeeeee , korang kena kretif lah . Nak ikutkan nak edit apa-2 yg lain dr org lain kena lah edit sendiri kan . Baru lah fresh ! Hikhik

Mcm mana nak transperant kan gmba ? tuka header ? cursor ? float icon & macam-2 lagi ? Nntikan NEXT TUTORIAL okay :)
Best tengok tuto ? Try lah ! Jgn lupa comment .

5 orang makan Gulagula :):

Anonymous said...

thankz ika..but cam mna mow ltk cursor nie kt blog ?

Ikka Si Gulagula :) said...

@Anonymous sila pergi ke tab tuto kay .

Nursya Mimie said...

thanks ajar tutorial ni , kak ikka buat bnyk skit tuto , :)

Ikka Si Gulagula :) said...

@Nursya Mimie : INSYALLAH DEK :)

Ainur Alisa Aminudin said...

kak ika,cm ne nk wt header tuh transparent? bule wt tuto ttg transparent header x?

Post a Comment

Comment yang membina please :)