Friday, August 05, 2011

Jom Check berat Blog Anda !


Yeahh , jom kita check berat blog !
Td pagi ada sorg makhluk Allah ni kata blog ika berat , hihi
Mmg berat pun , tgk tu 200++ KB 
makaihhhh , puasa-2 pon gemukk blog ika nii
Takpe la Ika try diet kan kay nnti .
Nak check ?
Pergi SINI
Korang letak je URL blog kat kotak then tekan CHECK!
Pastikan blog anda tak lebih 100 KB lah , lebih tu dah berat tu
Cepat-2 kena diet !

Kenapa blog PERLU & MESTI ringan ?

Supaya dapat memudahkan bloggers lain loading blog korang
Lagi berat lagi lama
Kesian kat dorg kan , lagi-2 yg pakai Berukband , Hikhik #mcmika

10 cara diet kan blog !

1) Show entry semaksima 3 entry pada main page. Kalau blog jenis ringan atau guna readmore boleh letak lebih.
Cara untuk setting 3 entry dalam 1 page:
Klik DASHBOARD>SETTINGS>FORMATTING>pada “Show at most” sila pilih 3 entry untuk dipaparkan pada first page>SAVE SETTINGS
2) Jangan pasang widget daun berguguran/salji atau seangkatan dengannya. Widget jenis ni hanya melambatkan loading blog serta nampak serabut terutamanya penggunaan resolution notebook yang kecil.
3) Jangan terlalu banyak masukkan url blog dalam bloglist. Kalau nak letak banyak jugak, buatlah bloglist yang jenis scroll/menunjukkan 5 blog terlatest update. Untuk scroll bloglist boleh belajar kat “tutorial scroll dalam bloglist”. Manakala untuk show 5 blog dalam bloglist;
Caranya:
Klik DASHBOARD>DESIGN>PAGE ELEMENT>pergi pada gadget bloglist blog ni>keluar “configure list” utk bloglist tue>klik pada “show” pilih 5 blog>SAVE
4) Size header yang sederhana. Jangan guna size header yang terlalu besar. Kadang-kadang cik tom selalu terkejut dengan header yang besar gedabak dengan muka tuan blog. Huhu..
5) Digalakkan memilih hanya widget yang penting di dalam blog seperti latest entry, top entry dan apa yang bersesuaian. Widget seperti lagu, jam, kalendar, icon float yang comel, bling-bling animation tak perlu.
6) Widget follower seeloknya letak di sidebar bukan di bawah header sebabnya widget follower la yang paling lambat sekali loading. So seeloknya letak di sidebar. Jangan bimbang kalau letak di sidebar atas widget shoutmix akan orang nampak juga.
7) Pilih template yang simple tidak terlalu banyak gambar atau animation.
8) Jangan terlalu banyak letak gambar di sidebar. Kalau nak jugak masukkan gambar, sebaiknya masukkan dalam page. Boleh belajar di “tutorial pages a.k.a tab menu“.
9) Meringankan loading blog dengan guna Jquery Lazy Load di “tutorial jquery lazy load
10) Meringankan blog dengan menggunakan compress code CSS di “tutorial compress CSS
Sumber : Blog CikTom

1 orang makan Gulagula :):

nurul rabiatul adawiyah said...

blog da ringan.nice tuto.. <3

Post a Comment

Comment yang membina please :)